• Gani Mehmetaj: Kufoma e osmanizmit i qelbi shqiptarët

  Kufoma e osmanizmit e qelbi ambientin, e kontaminoi ujin, e ndoti ajrin dhe po e sëmur trurin e molepsur të disa të çmendurish në Shqipëri e në Kosovë. Një armatë djajsh nga Anadolli, që janë sulur në tokat shqiptare me egërsinë e jeniçerëve vrasës e fanatizmin e djajve osman...
 • Timo Mërkuri: Bue-jt, një origjinë e haruar

  Për Bue-jt është folur e shkruar shumë edhe për faktin se  janë një nga fiset më të mëdha e më të lavdishme arbëreshe, që kanë diktuar historinë në shekujt XV -XVIII . Kjo familje  ka  nxjerë së pari luftëtarë të famshëm, patriarkë e prirjës, kapedanë dhe  estradiotë ...
 • Xhafer Leci: Në mbrojtje të vërtetës historike

  Këta tre ideologë të kombit tonë, Jusufi, Kadriu dhe Bardhoshi, kishin mësuar për veprimet mesjetare greko-serbe, për sundimin dhe coptimin e tokave shqiptare. Ata duke qenë të vendosur për arritjen e progresit kombtar, për zhvillimin ekonomik të shqiptarëve, do duhej ...
 • Drita Lushi: Edhe zogjtë i mashtrojmë

  Personalisht, metaforat dhe figurat artistike në përgjithësi i ndaj ne dy grupe: njerëzoret, që lexuesi i gjerë i perqafon, i do, që i jeton dhe përjeton së bashku me vargun dhe poetin, dhe ato të pakapshmet,te pakuptueshmet, që ndonjëhere nga tepria humbasin logjikën dhe ...
 • Laureta Petoshati: Shoqata Shqipëria dhuron libra

  Ndërsa bisedon me zotin Ilirjan Dhima, Kryetarin e Shoqatës humanitare dhe patriotike ʺShqipëria", e cila e ka qendrën e saj në Athinë dhe anëtarët e saj janë kryesisht emigrantë shqiptarë, kur shikon se biseda e tij...
 • Gëzim Llojdia: Gjoleka një Skënderbe i dytë

  Komandanti Zenel Hito Gjoleka në betejën e grykës së Kuçit, udhëhoqi trupat shqiptare të cilat  vranë 2000 ushtarë otoman. Mirëpo  Gjonleka  në betejat me otomanët ishte një Skënderbe i dytë 25 vjet luftë dhe 23 beteja të fituara...
 • Haradinaj: Ndalimi im është lojë politike e Beogradit

  Një gjykatë e apelit në Francë liroi me kusht ish kryeministrin e Kosovës, Ramush Haradinaj, por tha se ai duhet të qëndrojë në Francë deri në shqyrtimin kërkesës së Serbisë për ekstradimin e tij. Beogradi e akuzon zotin Haradinaj për krime lufte, ndonëse ai është...
 • Bajram Çeliku: 40 vjetori i themelimit të KF Bashkimi

  Sporti në fshatin Cërvicë dhe rrethinën e Kërçovës, ka një historik më vete. Edhe të parët tanë dikur janë marrë me sport, edhe atë: me mundje (pelivanë), vrapimin me shkop dhe pa shkop, lojën e bishkës, hedhjen e gurit, kërcimin me shkop dhe pa shkop në një dhe tre ...